Styrelsen

Här finner du en kort presentation av föreningens förtroendevalda styrelseledamöter och suppleanter.

Ordförande

Katarina Lundgren

Ekoterapeut, peer supporter, utbildare, konstnär, poet/författare, aktivist och rebell

Som överlevare av både barndomstrauman och psykiatrisk/psykologisk vård använder jag mig av mina egna levda erfarenheter i mitt arbete och i mitt konstnärliga skapande. Jag kombinerar kunskapen från min levda erfarenhet med mitt teoretiska kunnande, kritiska tänkande och min passion för att vara med och förändra vårt rådande sätt att tänka och göra kring ”psykisk (o)hälsa. Jag utbildar mig vidare till psykoterapeut, samtidigt som jag utbildar andra i ”allt det här”. Jag vill vara med och bygga ett ”recovery college/survivor center” där vi inte är rädda för att integrera levd erfarenhetskunskap med teoretisk, praktisk och professionsbaserad kunskap.

Ledamöter

Dunja Grisell

Samtalsterapeut/ACT-terapeut, peer supporter, doula och aktivist

Jag levde med relationsvåld, sökte hjälp i psykiatrin och traumatiserades och skadades svårt av en ECT-behandling och psykofarmaka. Genom aktivism och peer support har jag skapat mening av mina erfarenheter och nu är jag även grundutbildad i psykoterapi och arbetar som samtalsterapeut i eget företag. I mitt arbete och i mitt engagemang lägger jag stor vikt vid människors livsberättelser och meningsskapande. I min aktivism försöker jag belysa de kränkningar som systematiskt sker inom psykiatrin och de följder som jag ser att det får i enskilda människors liv. Jag ämnar vara en röst för alla de som av olika anledningar inte hörs. Jag är även mamma till fyra fantastiska barn, älskar att leva nära djur och natur och jag försöker göra så mycket gott jag kan med min korta tid på jorden.

Nils Eriksson

Författare, föreläsare, forskare inom pedagogik

Jag är forskare inom pedagogikämnet och är populärvetenskaplig/facklitterär författare, samt har en bakgrund som förskollärare. Jag arbetar i dag som föreläsare, författare och pedagogisk forskare. Jag är djupt engagerad i samhällsdebatt, kunskapsspridning och opinionsbildning rörande kritik mot neuropsykiatri och logik kring NPF-diagnoser. Min passion är att lyfta fram social rättvisa, avmedikalisering, barns rättigheter, universell inkludering och skapa förutsättningar för en mer nyanserad debatt och hållbar förändring i skola, socialt arbete, politik etc. Jag tror på att ifrågasätta vedertagna sanningar, öka det kritiska tänkandet och ge människor modet att verka för ett mer öppet och inkluderande samhälle.

Ann-Kristine Andersson

Lärare, psykiatrikritisk aktivist, klimataktivist

Jag är 37 år och bor i Göteborg. År 2020 blev jag medlem i Kontext då jag upptäckte att det fanns fler människor som tänkte som jag angående psykiatri och det biomedicinska synsätt. Jag har egen erfarenhet från psykiatrin och NPF-diagnoser. De senaste åren har jag dock ändrat uppfattning vad gäller det synsätt som råder i svensk psykiatri. Med de erfarenheter som jag har vill jag jobba för att människor ska bemötas med medmänsklighet i stället för att bli stämplade för sina lidanden för livets påfrestningar.

Anna Brand

Leg psykolog, Leg psykoterapeut. Utbildad familje-, miljö- och traumaterapeut.

Har arbetat i hela mitt vuxna liv med psykosocialt arbete inom flera olika organisationer; vård/omsorg, barn/ungdom och vuxen psykiatri, socialtjänst, behandlingsskola och Läkare Utan Gränser. Jag kom till Sverige på 70-talet och har varit sedan jag fick min legitimation 1989 i ett utdraget chocktillstånd över hur det ”fina Sverige” som jag mötte 1972 bit för bit har valts bort av människor i maktställning. Jag har erfarenhet av “mentalsjukvården” både som patient och som personal och brinner för att bidra till det pågående paradigmskiftet i världen där vi lämnar sjukdomsmodellen för en mer integrerad och empatisk approach till psykisk hälsa där fokus ligger på att stödja individer i deras unika livssituationer och behov.

Jenny Wetterling

Sjuksköterska

Jag har under många år arbetat med utvecklings- och förbättringsarbete inom psykiatrisk verksamhet och verkat för en psykiatri som präglas av det personcentrerade, återhämtningsinriktade och rättighetsbaserade perspektivet med självklar utgångspunkt i patientperspektivet. Jag har tidigare varit ordförande i Mind Skåne och under många år även styrelseledamot i NSPH Skåne. Jag är idag vice ordförande i RSMH Skåne. Jag har en bred erfarenhet av att arbeta med utvecklings- och förbättringsarbete, verka opinionsbildande och intressepolitiskt samt av utbildningsarbete.

Suppleanter

Ann-Kathrin Matthies-Lindo

Pedagog, föreläsare

Jag heter Ann-Kathrin Matthies-Lindo och jag är trebarnsmor, och arbetar som förskollärare sedan över 30 år. Jag har även drivit en syateljé i närmare 10 års tid tidigare, för design och sömnad av brudklänningar, och scendekorer till artister och TV-galor m.m. Jag har grundutbildning i konst och i socialt arbete. Jag är psykiatrikritiskt engagerad och har bl.a. gjort en intervjuserie som radioreporter för programmet Radio Totalnormal.

Övriga förtroendevalda

Valberedningen består av Kai Bergendal