Den vetenskapliga kunskapen om nedtrappning och utsättning av psykofarmaka är mycket liten. Först i år 2019 publicerades den första studien om nedtrappning av antidepressiva som bekräftar det som människor själva tvingats lära sig; att nedtrappning bör göras i små doser och under lång tid.

Människor hjälper människor

Människors erfarenhet av och kunskap om nedtrappning av psykofarmaka är i dag etablerad. Den delas och praktiseras i stödgrupper. Vikten av en bra förberedelse, kunskap om nedtrappningens abstinens-symtom, hur läkningen går i vågor och att människans alla fem sinnen kan vakna till liv på ett individuellt sätt efter år av medicinering delas.

Föreningen Alternativ till psykofarmaka arbetar för att sociastyrelsen och sjukvården ska lära sig och praktisera kunskapen som människor genom år av ”trial and error” lärt sig; att nedtrappning av psykofarmaka bör göras efter männsikans egen förutsättning; skonsamt i små doser och i långsam takt, det är det grundläggande och säkraste sättet.

 

Länkar

Horowitz MA, Taylor D. Tapering of SSRI to mitigate withdrawal symptoms. Lancet Psychiatry. Epub 5 mar 2019. doi: 10.1016/S2215-0366(19)30032-X.

Simons P. Peer-support groups were right, guidelines were wrong: Dr. Mark Horowitz on tapering off antidepressants. Mad in America. 20 mar 2019.

 

Mer information och länkar om nedtrappning och utsättning av psykofarmaka kommer inom kort.