WHO:s nya vägledning vill sätta stopp för kränkningar av mänskliga rättigheter inom psykiatrin

2021-06-11

Torsdagen den 10 juni deltog vi i Världshälsoorganisationens (WHO)  online-event om personcentrerad och rättighetsbaserad psykiatrisk vård. Under eventet lanserade WHO sitt banbrytande vägledning för mänskliga rättigheter och återhämtning vid psykisk ohälsa.

Att tillhandahålla samhällsbaserad psykiatrisk vård som både respekterar de mänskliga rättigheterna och är inriktad på återhämtning har visat sig vara framgångsrikt och kostnadseffektivt. Detta enligt ny vägledning som Världshälsoorganisationen publicerade i samband med online-eventet den 10 juni.

Den psykiska hälsovård som rekommenderas i WHO:s nya vägledning bör vara lokaliserad i samhället och omfatta inte bara psykisk vård utan även stöd för det dagliga livet, t.ex. genom att underlätta tillgången till boende och kontakter med utbildnings- och arbetsförmedlingar.

WHO:s vägledning tar även upp ett antal positiva exempel runt om i världen. Vi kommer att ta till oss vägledningen i vårt fortsatta arbete för en personcentrerad och rättighetsbaserad vård vid psykisk ohälsa även i Sverige och ser fram emot att följa hur vägledningen implementeras av våra statliga, regionala och kommunala myndigheter.

Läs mer här.

Lasse Mattila
Ordförande

Dikt, skriven och framförd av skotska författaren Erin May Kelly, framförd under WHO:s event