2022-12-29
Kalenderåret, och så småningom även vårt fjärde verksamhetsår, lider mot sitt slut. Som våra tidigare verksamhetsår sedan föreningens bildande senhösten 2018 så har det varit ett intensivt år. När jag nu summerat det snart gångna året så blir jag både stolt och inspirerad av det vi tillsammans har åstadkommit.
Även om året ännu inte är slut så ser jag redan fram emot att få dela även nästa år med er, och fortsätta vårt gemensamma arbete för den förändring som vi finns till för. Och vi har mycket att se fram emot under kommande året. Vill du fortsätta att vara med på resan så betala gärna din medlemsavgift för 2023.
Vi har här nedan sammanställt några av de aktiviteter som vi genomfört under året.
Webbinarier & andra digitala arrangemang
- Workshop om peer support, 220316. I samband med årsmötet den 26 mars arrangerade vi en digital workshop om peer support i ledning av vår styrelseledamot Dunja Grisell och Ann-Charlotte Björklund från Återhämtningens Hus i Malmö.
Politiskt förändringsarbete
- I februari lämnade vi in vårt remissvar på regeringens slutbetänkande Börja med barnen! Följa upp hälsa och dela information för en god och nära vård (SOU 2021:78)
- I november deltog vi i Västra Götalandsregionens remisskonferens inför nationella riktlinjer för vård och stöd vid ADHD och autism.
Samarbeten
- I april deltog vi Världshälsoorganisationens (WHO) digitala lansering av e-utbildningen QualityRights. En utbildning som syftar till att främja psykisk hälsa, undanröja stigmatisering och främja integration i samhället.
- I maj deltog vi i International Institute for Psychiatric Drug Withdrawal:s (IIPDW) digitala konferens om nedtrappning av psykofarmaka.
- I maj översatte vi undertexterna till International Institute for Psychiatric Drug Withdrawal:s (IIPDW) digitala utbildningsvideo om nedtrappning av antidepressiva läkemedel.
- I november deltog vi i digital workshop med brittiska professorn och barn- och ungdomspsykiatern Sami Timimi: Att arbeta med barn och unga med icke-medikaliserande perspektiv.
- I december deltog vi i heldagsseminariet Förbi diagnoserna – ett nytt perspektiv på psykiska problem i Oslo med brittiska psykologen Dr. Lucy Johnstone.
- Vi har under året deltagit i internationella nätverksmöten genom International Institute for Psychiatric Drug Withdrawal (IIPDW).
FAP i media
- I januari skrev vår ordförande Lasse Mattila en debattartikel tillsammans med Barbro Hejdenberg Ronsten, förbundsordförande i Riksförbundet för Social och Mental Hälsa (RSMH): Personcentrerad vård en praktisk omöjlighet i avsaknaden av brett utbud av behandlingsalternativ och verklig valfrihet.
- I februari publicerade nättidskriften Dagens Arena en debattartikel skriven av våra styrelseledamöter Fanny Marell och Lasse Mattila tillsammans med Alain Topor, docent vid institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet och professor vid Institutet för psykosocial hälsa, Universitetet i Agder i Norge: Det handlar om mer än skolan.
- I mars publicerade Tidningen Kurera en debattartikel av våra styrelseledamöter Dunja Grisell, Fanny Marell och Lasse Mattila: Vi behöver nya sätt att se på och bemöta psykisk ohälsa.
- I april medverkade vår ordförande Lasse Mattila i podden Feel Good & Have Fun; Psykisk ohälsa är funktionella reaktioner på livets påfrestningar.
- I augusti publicerade vi som första förening i Sverige nyheten om brittiska studien som avfärdat teorin om låga serotoninnivåer som orsak till depression: Kemisk obalans inte orsak till depression.
Arbetsgrupper
- Kampanjgruppen har, tillsammans med andra föreningar, fortsatt förarbetena till nationella kampanjen för ett brett utbud av behandlingsalternativ och personcentrerad vård.
- Redaktionsgruppen för översättningen av brittiska nedtrappningsguiden för terapeuter har fortsatt arbetet och tillsammans med översättarna nu tagit fram ett första utkast på manus. Ett manus som i dagarna ska överlämnas till brittiska projektgruppen för översyn.
- Psykofarmakakollen Under året har vi, tillsammans med föreningen Equal Stockholm, lanserat webbsidan Psykofarmakakollen. En sida som bland annat syftar till att patientsäkerhet vid medicinering med psykofarmaka.
- Arbetsgruppen för patienträttigheter har under året framarbetat ett digitalt underlag för att främja patienträttigheterna i Sverige, Patientlagen i fickformat. Materialet planeras att lanseras i januari 2023.
- Samtalsgrupp för psykologer om medicinfri vård vid psykisk ohälsa har under åren fortsatt att träffas för samtal.
Styrelsemöten
- Styrelsen har under året haft tio (10) protokollförda möten. Utöver själva styrningen och ledningen av föreningen har styrelsen initierat ett internt utvecklingsarbete samt inlett fördjupade samtal om föreningens identitet och ändamål. Ett arbeta som planeras att presenteras för alla medlemmarna inför vårt kommande årsmöte den 18 mars 2023.
- I juni arrangerade styrelsen även en historisk styrelsehelg på Skillebyholm. En helg som bland annat innehöll samtal om våra visioner och mål samt planering av kommande verksamhetsåret.
Årsmöte
- Vi har hållit ett digitalt årsmöte den 26 mars 2022.
Övrigt
- Vi har under året lanserat ett nytt medlemssystem på vår hemsida. Detta för att underlätta tecknandet av medlemskap men också det administrativa arbetet i vår växande förening.
Vi ser fram emot att under 2023 få fortsätta det vi påbörjat och fortsätta erbjuda plattformar för nya idéer och initiativ för den samhällsförändring som vi finns till för.
Vill du engagera dig?
Vill du delta aktivt i vårt arbete så tveka inte att höra av dig till oss. Du behövs och det finns många sätt att bidra. Tillsammans gör vi skillnad!
Vi vill gärna se dig som medlem även 2023
Vi hoppas att du har upplevt ditt medlemskap i FAP som meningsfullt och att du vill förnya medlemskapet även för 2023. Är det så att du inte redan har förlängt ditt medlemskap (OBS! alla som betalat medlemsavgiften efter den 1 oktober 2022 är automatiskt medlemmar även för 2023) kan du göra detta genom bg 5312-3386 (ange namn, bostadsort och e-postadress vid betalningen) eller via vårt nya medlemssystem på hemsidan. Medlemsavgiften för 2023 är samma som tidigare, dvs. 250 kr för enskild medlem, 350 kr för familjemedlemskap (samtliga familjemedlemmar) och 1 500 kr för stödmedlem (företag och andra föreningar). Varje insats, bidrag och medlem är viktig i arbetet för förändringen.
Tillsammans gör vi skillnad!
Lasse Mattila
Ordförande