2023-12-29
Ännu ett händelserikt år lider mot sitt slut. Mycket av arbetet under 2023, vårt femte verksamhetsår, har handlat om vår interna identitetsutveckling som förening. När jag nu summerat det snart gångna året så blir jag både stolt och inspirerad av det vi tillsammans har åstadkommit. Samtidigt känner jag att vi har det bästa framför oss och vi har mycket att se fram emot redan under 2024.
Även om året ännu inte är slut så ser jag redan fram emot att få dela även nästa år med er, och fortsätta vårt gemensamma arbete för den förändring som vi finns till för. Vill du fortsätta att vara med på resan så betala gärna din medlemsavgift för 2024 redan nu.
Vi har här nedan sammanställt några av de aktiviteter som vi genomfört under året.
Seminarium
- I samband med första delen av vårt årsmöte den 18 mars arrangerade vi ett seminarium med temat Olika vägar till återhämtning vid psykiskt lidande: Seminarium 18/3: Olika vägar till återhämtning vid psykiskt lidande.
Remissyttranden och politiskt förändringsarbete
- I januari lämnade in våra synpunkter på Socialstyrelsens nya nationella riktlinjer för vård och stöd vid ADHD och autism.
Samarbeten
- I februari medverkade vi i brittiska A Disorder for Everyone:s (AD4E) workshop med Prof. John Read om schizofreni och psykos: Frågor och svar om schizofreni och psykos – workshop med Prof. John Read.
- I mars besökte vår ordförande Lasse Mattila, i samband med seminariet ”Recovery och mänskliga rättigheter”, Landsföreningen We Shall Overcome (WSO) i Oslo i Norge: Möte med norska Landsföreningen We Shall Overcome (WSO).
- I mars deltog vi i seminariet ”Recovery och mänskliga rättigheter” på Litteraturhuset i Oslo i Norge: Behovet av förändring har aldrig varit tydligare.
- I mars gav vi plattform för Fanny Edenroth Cato, fil.dr., postdoktor och universitetslektor vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet, i samband med hennes efterlysning av deltagare till en intervjustudie: Deltagare sökes till intervjustudie om neuropsykiatriska diagnoser utifrån unga vuxnas perspektiv och livslopp: hälsa, identitet och motstånd.
- I april deltog vi i föreläsningen med brittiska psykologen Dr. Lucy Johnstone om The Power Threat Meaning Framework (PTMF) på Marie Cederschiölds Högskola i Stockholm: The Power Threat Meaning Framework har anlänt till Sverige.
- I april arrangerade styrelsen en workshop med brittiska psykologen Dr. Lucy Johnstone om The Power Threat Meaning Framework (PTMF): Workshop med Dr. Lucy Johnstone.
- Under våren deltog vi genom vår ordförande Lasse Mattila i seminarserie om personcentrerad vård, arrangerad av Högskolan i Dalarna i samarbete med Centrum för personcentrerad vård vid Göteborg (GPCC).
FAP/Kontext i media
- I januari medverkade våra styrelseledamöter Fanny Marell och Lasse Mattila i en debattartikel publicerad i Göteborgs-Posten: ”Alltför många barn får ADHD-mediciner för lättvindigt”.
- I januari medverkade vår ordförande Lasse Mattila i podden Samtal med Liv av Ann-Christine Magnusson: Två lysande stjärnor som arbetar för att hitta alternativ och komplement till psykofarmaka.
- I januari medverkade vår ordförande Lasse Mattila i videobloggen Passion för själen av Rita Borenstein: Passion för själen: Meningsfullhet.
- I februari medverkade vår styrelseledamot Fanny Marell i en debattartikel på Dagens Arena: ”Vård och omsorg avhumaniseras”.
- I februari medverkade vår styrelseledamot Dunja Grisell i en debattartikel på webbmagasinet Mad in Sweden: Peer support och mänskliga rättigheter – en möjlighet till inkludering av allas olika erfarenheter.
- I februari skrev våra styrelseledamöter Markus Dencker och Lasse Mattila en slutreplik i debatten i nättidskriften Kvartal om antidepressiva läkemedel: Hånet som tystar debatten om antidepp.
- I maj medverkade vår ordförande Lasse Mattila i en debattartikel publicerad i Göteborgs-Posten: ”Lagstadga om ett brett utbud av behandlingsalternativ vid barn och ungas psykiska ohälsa”.
- I maj intervjuades vår ordförande Lasse Mattila i en artikel i OCD-förbundets tidsskrift Nytt om OCD: De efterlyser alternativ till psykofarmaka – Nytt om OCD nr 1 2023.
- I juni medverkade vår ordförande Lasse Mattila i videobloggen Light of Lotta: Lasse Mattila – Känslor är inte sjukdomar.
- I juni medverkade vår ordförande Lasse Mattila i en debattartikel i webbmagasinet Mad in Sweden tillsammans med Carina Håkansson och Alain Topor: Mer kunskap om psykofarmaka räcker inte.
- I oktober medverkade våra styrelseledamöter Fanny Marell och Lasse Mattila, tillsammans med Alain Topor, Carina Håkansson och Tore Hansson, i en debattartikel i webbmagasinet Mad in Sweden: Det behövs ett nytt perspektiv på den psykiska ohälsan.
Styrelsemöten
- Styrelsen har under året haft tio (10) protokollförda möten. Utöver själva styrningen och ledningen av föreningen har styrelsen genomfört ett internt utvecklingsarbete med bland annat samtal om föreningens identitet och ändamål. Ett arbeta som bland annat utmynnat i utvidgning av styrelsens syfte och ändamål samt i bytet av föreningens namn.
- I september arrangerade styrelsen även en årlig styrelsehelg, denna gång i Stockholm: Styrelsehelg i Stockholm.
- Styrelsen har även i september arrangerat en digital workshop för alla medlemmar kring processen om föreningens namnbyte: Inbjudan till digital workshop om namnbytet.
- Utöver de protokollförda mötena har styrelsen även under hösten haft en intern studiecirkel i temat The Power Threat Meaning Framework (PTMF) samt haft ett strategimöte i december.
Årsmöte
- Vi har hållit ett fysiskt årsmöte den 18 mars 2023. Ett möte som ajounerades för att fortsätta den 11 juni 2023 och som bland annat beslutade om en utvidgning av våra stadgar samt ett namnbyte för föreningen.
- Vi har även hållit ett extra årsmöte som beslutade om ett namnbyte för föreningen, från Föreningen Alternativ till Psykofarmaka till Riksföreningen Kontext: Idag har vi bytt namn och heter nu Riksföreningen Kontext.
Vi ser fram emot att under 2024 få fortsätta det vi påbörjat och fortsätta erbjuda plattformar för nya idéer och initiativ för den samhällsförändring som vi finns till för.
Vill du engagera dig?
Vill du delta aktivt i vårt arbete och/eller i någon av våra arbetsgrupper så tveka inte att höra av dig till oss. Du behövs och det finns många sätt att bidra. Tillsammans gör vi skillnad!
Vi vill gärna se dig som medlem även 2024
Vi hoppas att du har upplevt ditt medlemskap i FAP/Kontext som meningsfullt och att du vill förnya medlemskapet även för 2024. Är det så att du inte redan har förlängt ditt medlemskap (OBS! alla som betalat medlemsavgiften efter den 1 oktober 2023 är automatiskt medlemmar även för 2024) kan du göra detta via vårt nya medlemssystem på hemsidan. Medlemsavgiften för 2024 är 50 kr för den med mycket begränsade ekonomiska resurser, 250 kr för enskild medlem, 350 kr för familjemedlemskap (samtliga familjemedlemmar) och 1 500 kr för stödmedlem (företag och andra föreningar). Varje insats, bidrag och medlem är viktig i arbetet för förändringen.
Tillsammans gör vi skillnad!
Lasse Mattila
Ordförande
Riksföreningen Kontext